Qui som

Qui som “Comuns Federalistes”?

Som un grup de companyes i companys de Catalunya en Comú, procedents de Barcelona en Comú, Podem, ICV, EUiA o simplement comuns, que hem decidit fer una candidatura des de baix, amb voluntat de representar totes les sensibilitats no independentistes de la nostra confluència i presentar-nos a les properes eleccions als òrgans de direcció sota el nom Comuns Federalistes. El nostre nom és una declaració fraternal de principis d’un espai constructiu, plural i organitzat de debat, reflexió i proposta federal dins dels Comuns.

Un grup que vam defensar que l’1-O no va ser una mobilització, sinó una fugida cap endavant que ha acabat portant el conflicte nacional a límits impensables i dolorosos, que està enquistant la divisió de Catalunya en dues meitats. L’únic camí de reconciliació de Catalunya amb si mateixa és una proposta federal, perquè per canviar Espanya cal canviar Catalunya i per canviar Catalunya cal canviar Espanya, com ha demostrat la moció de censura que ha fet caure el govern Rajoy.

Un grup que creiem que la nostra ambigüitat i indefinició sobre el model d’Estat va ser la principal causa dels resultats que vam obtenir el 21 D, els quals mereixien un debat que hem reclamat i que no s’ha produït.

Per què ens presentem a les eleccions de Catalunya En Comú? 

Perquè volem enfortir Catalunya en Comú i fer més col·lectiva, oberta i democràtica la presa de decisions, amb la presència visible d’una sensibilitat federal que ens ajudarà a assemblar-nos més a la gent que eixampla el nostre espai polític amb el seu vot.

Perquè volem contribuir a fer possible un horitzó de transformació social, de sostenibilitat mediambiental, de feminització de la societat i de respecte a les llibertats i els drets humans, un horitzó de reconeixement de Catalunya com a nació en el marc d’un Estat plurinacional de matriu federal i d’una Unió Europea que, en comptes d’obstacle, ha de ser un instrument per fer front als reptes actuals.

Com ho veiem?

El segle XX es va acomiadar amb el triomf del capital financer sobre el món del treball i aquest segle XXI ha accelerat la dinàmica de canvis profunds i globals, majoritàriament regressius, al món, a la Unió Europea i a les nostres vides. La crisi econòmica ens ha deixat unes societats més desiguals i precàries, amb menys llibertats i drets.

La incapacitat dels partits dominants de canviar la situació socialment injusta, filla de les polítiques neoliberals (impulsades a casa nostra pel PP i les diferents versions de CiU) està provocant convulsions electorals als estats europeus: populisme, extrema dreta, xenofòbia i antieuropeisme s’hi barregen en diverses proporcions. L’impacte de les polítiques de Trump  (la retirada dels acords de París sobre el clima, l’ofensiva contra la immigració, el trencament dels acords amb Iran, els aranzels o el trasllat de l’ambaixada a Jerusalem) fa que el panorama sigui encara més terrible.

Espanya, Catalunya inclosa, travessa una triple crisi: social, moral i territorial.

– Una crisi social amb uns nivells de desigualtat i precarietat mai vistos des de la recuperació de la democràcia.

– Una crisi moral pels continuats casos de corrupció que enfonsen la confiança de la ciutadania en la política.

– Una crisi territorial atiada per les polítiques recentralitzadores i uniformitzadores del PP i C’s.

En aquest marc social i polític confús, incert pel que fa a la relació Catalunya-Espanya  i en plena hegemonia del pensament neoliberal hem de fer política, aprofitar les oportunitats que pugui obrir la inèdita suma parlamentària del Congrés de Diputats, que ha pogut enderrocar un govern per una aliança del sentit comú de l’Espanya real plurinacional.

Què proposem?

Fer política pensant en la gent que ens va donar suport a les eleccions generals i que va acolorir el mapa amb el color dels Comuns fins fer-nos guanyar. Segons el CEO el 60% dels nostres votants vol un estat federal i un altre 28% vol mantenir-se en l’autonomia.

Recuperar i encomanar la il·lusió de guanyar i governar. No volem limitar-nos a ser oposició, sinó transmetre empenta, rigor, capacitat per governar i ambició per transformar. La força d’una confluència de lluita i de govern que vol governar ja els municipis i, a mig termini, la Generalitat.

Passar a l’ofensiva amb una proposta en positiu sobre el tema nacional. Proposem debatre un projecte de reforma de la Constitució difícil però no impossible, basat en els principis del federalisme i capaç de sumar, amb Unidos Podemos, aliances en l’Espanya plurinacional i les esquerres perifèriques.

Fer del desplegament territorial una oportunitat per créixer i multiplicar-nos, per implicar nova gent en els projectes de canvi dels pobles i ciutats, per fer una organització més viva i present al costat de la gent. Una eina per impulsar i participar en les mobilitzacions per les pensions, la sanitat, els drets reclamats el 8 M, les negociacions amb les patronals, etc. En definitiva, prendre la iniciativa en roig, en verd, en violeta, en les batalles socials i per la millora de les condicions de vida, l’ecologisme i el feminisme.

Donar centralitat al món del treball en la nostra política. En gran part la nostra vida depèn de la nòmina i de tenir feina, i els sindicats són sovint el principal o l’únic suport dels treballadores i les treballadores al lloc de treball.

Abordar unes eleccions municipals difícils, marcades pel debat nacional, amb el primer objectiu de tornar a guanyar Barcelona i consolidar l’alcaldia, mantenir la resta d’alcaldies de les forces de la confluència i conquerir-ne de noves on vam guanyar a les generals. La nostra aspiració és ser la força hegemònica municipal a Catalunya.

Exigir al govern de Quim Torra que posi en marxa la Comissió bilateral prevista a l’Estatut perquè sigui un canal de diàleg obert amb el govern de l’Estat.

Comuns Federalistes volem ser una veu clara, la del 60% de la nostra gent que vol un Estat federal, però també la de tothom que no cregui en la unilateralitat, perquè qualsevol solució al conflicte ha de ser federal, un model fruit de la cultura política basada en el diàleg, la negociació i el pacte,  que permet conviure en la diversitat al 40% de la població mundial.