Manifest Fundacional

Manifest fundacional del corrent “Comuns Federalistes” de Catalunya En Comú:

(Novembre de 2017)

Som el grup de dones i homes que va néixer en el si de Catalunya en Comú per defensar la no participació en un 1-O que pretenia legitimar la Declaració Unilateral d’Independència. Una DUI que ens ha portat a l’actual situació d’enroc entre la unilateralitat processista i l’immobilisme del PP, l’excés de judicialització i l’absència de política. Entenem que és urgent construir sortides acordades i possibles i que la millor opció és la solució federal, que a tot el món ha servit per organitzar políticament la convivència de les diversitats nacionals. Per tot això hem decidit crear un espai de debat, reflexió i proposta dins de Catalunya en Comú, Comuns Federalistes, per aplegar totes i tots els comuns que comparteixin allò que creiem i volem:

  1. Perquè creiem que Catalunya està vivint un dels moments més greus de la seva història moderna amb la nostra ciutadania dividida en dos grans blocs entorn a la idea de la independència.
  2. Perquè creiem que el nou espai polític Catalunya en Comú va néixer amb voluntat de ser una confluència de la nova política, de l’esquerra històrica i de l’esperit reivindicatiu dels indignats del 15 M, un moviment de transformació política i social que no girava al voltant de la qüestió nacional ni del sí o no a la independència.
  3. Perquè creiem que Catalunya en Comú, en aquesta etapa decisiva, hem de distanciar-nos del relat processista constituent, que constantment intenta prendre’ns com a ostatges i acorralar el govern dels comuns de la ciutat de Barcelona.
  4. Perquè creiem que instal·lar-nos a l’ombra de qualsevol majoria que s’alimenti de la divisió de les identitats nacionals, per àmplia que sigui, bloqueja tota alternativa progressista a la pèrdua de drets socials, laborals i salarials de la gent.
  5. Perquè creiem que el projecte alternatiu de CatComú no pot oblidar la gent que ens ha vist com una alternativa real i va donar el vot i la victòria a En Comú Podem, la gent dels barris i de les classes populars que s’hi sent oblidada, estranya al procés i òrfena de referent polític, que necessita veure alçada la bandera de les polítiques socials per combatre les conseqüències de la crisi en la seva vida quotidiana.
  6. Perquè creiem que cal defensar, aquí i ara, una reforma de l’Estat superadora de divisions i conflictes a Catalunya i que reforci la fraternitat i el desig de viure junts dels pobles d’Espanya.
  7. Perquè creiem que CatComú, un espai transversal, ha de tenir el seu propi discurs socialment transversal, que no passa per donar suport a una república catalana, avui inviable, sinó per formular una alternativa concreta per a aquest delicat moment concret. Ara toca defensar amb Unidos Podemos un nou consens de les forces polítiques i socials per reformar la Constitució i fer d’Espanya un Estat federal que reconegui la seva plurinacionalitat.
  8. Perquè creiem en una Europa Federal amb unitat fiscal i mecanismes d’igualació per corregir les desigualtats entre els territoris de la Unió Europea.
  9. Perquè volem donar prioritat a la creació d’estructures i eines de participació i decisió política per al conjunt d’inscrits i inscrites de Catalunya en Comú, el principal actiu del nostre espai.
  10. Perquè volem fer de Catalunya en Comú un espai polític més horitzontal, on tingui presència i representació la diversitat del nostre espai en els territoris i municipis de Catalunya.

Signa el manifest fundacional de Comuns Federalistes aquí!

Lee el manifiesto fundacional en castellano aquí

Read our founding manifesto here!